Interview ROZENBROOD | Trendwatchers | Trendacademy

Interview met

trendwatchers


Like to read this in English? See below.

ROZENBROOD
Een aantal jaar geleden heb ik op Artemis een specialisatie opleiding Trendwatchen  | Prognose en strategie gevolgd en heb daar Nanon en Djenny van ROZENBROOD leren kennen. Zij waren toentertijd mijn docenten en ik heb veel van ze geleerd.
Na de opleiding heb ik me bij hen aangesloten via TrendConnection en via die weg kun je mij en andere trendwatchers inhuren voor een trendpresentatie. Wil je daar meer over weten ? Neem dan contact met mij op. 
Aangezien zij als trendwatchers een tijdje geleden hun eigen opleiding zijn begonnen onder de naam Trendacademy, leek het mij leuk hen aan jullie voor te stellen. Veel van mijn blog lezers zijn geïnteresseerd in trends en trendwatchen gezien de berichten die jullie graag lezen. 

Het leuke is dat ROZENBROOD’S Trendacademy via NIA nu ook een korte cursus aanbiedt voor interieurstylisten en ontwerpers.

Kijk hier voor meer info.

HET INTERVIEW | ROZENBROOD een introductie: 
Wie en wat is ROZENBROOD?

Hoe kun je jezelf en je bureau en werk het beste omschrijven?
Wij, Nanon en Djenny van Rozenbrood, zijn trendwatchers met hoofd en hart voor trends. We zijn van nature intuïtieve trendwatchers maar hebben geleerd onze intuïtie te onderzoeken en te onderbouwen. Oorspronkelijk komen we allebei uit de uit de kunstwereld en daardoor spelen beelden van kunst, design, architectuur, mode een grote rol in onze presentaties.

Wat doen jullie precies als ROZENBROOD ?
Wij doen onderzoek naar trends, zowel breed met een helikopterview, als smal. Dan zoemen we in op een specifiek vakgebied of een specifieke branche. De meeste trendwatchers zijn of algemeen, of specialiseren zich. Voor ons werkt de kruisbestuiving van het ene specifieke vakgebied met het andere. Zo kunnen we onderzoeken waarom bepaalde trends zich (nog) niet manifesteren op een bepaald gebied bijvoorbeeld. Wij kijken naar mode en interieur als trendbronnen, vanuit de gedachte dat creatievelingen met hun antennes al vroeg de tijdgeest vorm kunnen geven. Onze opdrachtgevers zijn heel gevarieerd: overheden op elk niveau, MKB, netwerken, onderwijsinstellingen. We werken vooral voor Nederlandse opdrachtgevers.

Djenny en Nanon | ROZENBROOD

Hoe en wanneer zijn jullie ROZENBROOD gestart?
We ontmoeten elkaar bij de opleiding Prognose & Strategie van Styling Academie Artemis. We hadden allebei het gevoel eindelijk gevonden te hebben wat we echt wilden doen. Het klikte bovendien tussen ons. Onze beeldtalen waren heel verschillend, maar sloten goed op elkaar aan. Onze vaardigheden en persoonlijkheden ook, zo is gebleken. Wij zijn in 2007 officieel gestart. 

Uit hoeveel personen bestaat ROZENBROOD ?
We zijn met zijn tweeën, maar over niet al te lange tijd zal er toch uitbreiding moeten komen: een backoffice, zodat wij onze alleen nog maar met inhoudelijke zaken hoeven bezig te houden.

Wat is jullie achtergrond?
Djenny: HKU(Hogeschool voor de Kunsten), beeldhouwen; Artemis Prognose & Strategie; Design Management Eurib
Nanon: Kunstgeschiedenis en Kunstbeleid & Management RUU; Artemis Styling Academie Interieur Styling; Artemis Styling Academie Prognose & Strategie

Ticket to the future | ROZENBROOD

Trendpresentaties en werk:

Hoe komt een trendpresentatie of boek tot stand? 

We starten voor een trendpresentatie allebei met onderzoek op onze eigen manier. Omdat we zo verschillend zijn, is het onderzoek heel breed. In een werksessie zetten we dan de lijn van de presentatie uit, geënt op het doel en de doelgroep. Vervolgens gaan we er beelden bij zoeken. 
Een trendboek hebben we nog niet gemaakt, maar staat op onze verlanglijst! 
Waarmee onderscheiden jullie je van andere trend bureaus? 

Door ons beeldgebruik. Wij gebruiken beeld als informatiebron, dus door te kijken naar kunst, architectuur, mode enz. Wat zeggen ontwerpen over de tijdgeest? Daarnaast gebruiken we beeld als middel om ons verhaal over te brengen. Omdat beeld het publiek vrijer laat nadenken dan een bulletpoint powerpoint… 
Hoe bereiden jullie, je voor op een opdracht of seizoen? 

We zijn bijna dag en nacht bezig bronnen bij te houden. Het onderscheid tussen werken en niet-werken is niet altijd te maken. Juni en december zijn voor ons drukke maanden, zowel qua presentaties geven, als offreren voor het volgende half jaar. Wij acquireren niet actief. De meeste opdrachten komen uit ontmoetingen, via referenties of opdrachtgevers die ons vinden op het web. 

Hoe ontdek je nieuwe invloedrijke plekken, gebeurtenissen, mensen? 

Ogen, oren en antennes open. Dit hebben we altijd al gehad. De kunst is je niet te laten ondersneeuwen door de drukte van onze werkzaamheden om de signalen nog op te kunnen pakken. We proberen naar interessante manifestaties en lezingen te gaan, lezen wel 100 nieuwsbrieven en nemen nooit dezelfde weg terug naar huis bij wijze van spreken… 

Hoe vaak brengt Rozenbrood een nieuwe trendpresentatie uit? 

Dat wisselt. We hebben in de afgelopen 6 jaar gemiddeld twee presentaties per jaar gemaakt. Die beslaan een breed scala aan onderwerpen. Hiermee kunnen we vooruit, als we ze bijhouden. Tegelijkertijd vinden we een trendpresentatie maken een van de leukste aspecten van ons werk. Maar het kost een hoop tijd en energie. Je moet er echt tijd voor blokken. Het laat zich niet in tussendoor uurtjes doen. 

Welk onderdeel vinden jullie het leukste en het welke het moeilijkste van een trendonderzoek of presentatie? 

Alle fases zijn leuk: onderzoek, trendlijn, verbeelding, implementatievorm en natuurlijk het presenteren aan publiek. De onderdelen zijn samen leuk. We zouden het niet leuk vinden om alleen maar onderzoek te doen, of alleen maar te presenteren.

Trendacademy | ROZENBROOD


Jullie hebben meerdere sites en takken. Wat is je bedoeling van deze sites? Hoe is het ontstaan?
ROZENBROOD gaat over onderzoek, presentatie en implementatie. Omdat we onderwijs ook heel leuk vinden, hebben we onze eigen Trendacademy opgericht. We kregen namelijk de vraag vanuit het veld hoe wij dat trendwatchen dan deden. We vinden het heel leuk om te doen, naast ons werk voor ROZENBROOD. Op deze manier vindt er kruisbestuiving plaats. De Trendacademy heeft sinds kort zijn eigen website www.trendacademy.eu. Zo wordt ook het onderscheid tussen de twee bedrijfstakken duidelijker. 
Daarnaast hebben we TrendConnection. We hebben een aantal jaren de opleiding Prognose & Strategie gegeven bij Artemis; de cursus die we ook zelf gevolgd hadden. Mensen sloten de cursus af met een marktwaardige presentatie, die niet altijd de markt bereikte. Omdat mensen de contacten niet hadden, of gewoon een vaste baan en geen tijd om de acquisitie te doen. TrendConnection verkoopt die lezingen. Je zoekt daar dus niet op naam –er zijn geen landelijk bekende trendwatchers bij aangesloten- maar op onderwerp. Voor opdrachtgevers leuk om een jonge trendwatcher in te huren; voor de trendwatchers leuk om meer praktijkervaring op te doen. We begeleiden ze ook bij deze opdrachten. 
Heb jullie een motto of tekst of beeld dat je inspireert en waarom? En wisselt dat vaak? 
We hebben eigenlijk 2 motto’s: 
– picturing the future. De toekomst in beeld brengen, maar ook de toekomst verbeelden. 
– ticket to the future. Dit staat voor het kijkje dat we bieden in de toekomst en het houvast dat we proberen te geven aan toehoorders om hiermee aan de slag te gaan. 
Dit raakt aan onze kernwaarden en verandert dus niet! 
Wat zijn de meest belangrijke trends nu? 

Globalisering en de veranderende economie die dat met zich meebrengt.

Persoonlijk

Wat doe je graag naast het leven als trendwatcher? 

Nanon: Tijd besteden aan mijn gezin, lezen, tuinieren, experimenteren met koken.
Djenny: Wandelen met de hond, samen met vrienden, samen koken en wijnen proeven, in de tuin werken, in gesprek gaan met en kijken naar kunst. 
Aan welke artiest , kunstenaars, landen heb je voorkeur? 

Djenny: tijdens mijn vakantie vind ik het heerlijk om te verdwalen in grote steden, of urenlang te lopen in de natuur. Op zoek gaan naar stilte en verstilde landschappen. Ik heb niet echt een voorkeur voor een kunstenaar. Wel geniet ik erg van grootse gebaren zoals het werk van Anish Kapoor en aan de andere kant van de poëzie in beelden zoals in het werk van Tanja Deman.

Nanon: In mijn vakanties zoek ik altijd de natuur en de zon op. Ik ben daarnaast een verwoed duiker. Heb niet echt een landenvoorkeur. Kunstenaars volg ik veel, ook vanuit mijn vorige werkzaamheden als kunstadviseur. Ik heb niet echt voorkeur voor een discipline. 

Wat vinden jullie het leukste aan je werk en wat is minder leuk? 

Het leukste is om mensen te inspireren en om onderzoek doen. Minder leuk zijn de logistieke en administratieve werkzaamheden: de backoffice. 

Wat maakt je blij of emotioneert je? 

Djenny: Verwondering, bevlogen mensen, de onbevangenheid van kinderen, natuur. 
Nanon: Mooie beelden maken me blij, en echte mensen. 
Wat is je passie naast je werk? 

Djenny: Ik geniet ervan om met mensen in gesprek te gaan en te filosoferen over waarom de dingen gaan zoals ze gaan en we de dingen doen en zoals we doen. Vandaaruit samen kijken naar nieuwe mogelijkheden en het bedenken van concepten. 
Nanon: Mijn levenslange fascinatie is hoe mensen ideeën vormgeven. Daar kijk ik altijd naar. Als ik iemand zijn huis binnenstap, uit eten ga, een tekening van mijn kinderen bekijk. Die bril geeft me altijd energie en inspiratie. 


Nog even terug naar ROZENBROOD:

Wat was de leukste opdracht tot dusver? 

Dat is moeilijk! 120 bakkers inzicht geven in hoe de consument leeft is leuk, maar 120 culturele instellingen zachtjes kietelen om vraaggericht te denken ook. Eigenlijk is altijd de opdracht die op het meest recent is het meest uitdagend en leuk! 

Wat is het gekste / meest opzienbarendste of bijzonderste dat jullie ooit hebben ontdekt als trend? 

Het eerste crowdsourced restaurant in Nederland: Instructables.
Wat is voor jullie het mooiste seizoen of trend dat jullie ontdekt hebben? 

We zie geen andere dingen dan andere trendwatchers. Waar we trots op zijn, is de manier waarop we dat verbeelden en in kernachtige woorden en beelden kunnen samenvatten. Dat geeft de toehoorders meer houvast dan alleen het signaleren van een trend.

workshops by ROZENBROOD

Succes en Awards

Wat is tot nu toe het grootste succes van ROZENBROOD? 

Het in 6 jaar opbouwen van een succesvolle duopraktijk. 

Is ROZENBROOD al eens in de prijzen gevallen? 

Een nominatie voor Trendwatcher Of The Year 2012. 

De toekomst…

Waar of voor wie of welk bedrijf wil je nog een keertje een trendonderzoek voor doen? 

Dat maakt voor ons niet zoveel uit maar wat we erg leuk zouden vinden is om langer bij een project betrokken te blijven en daarmee ook nog later in het proces een bijdrage te kunnen leveren. 
Waar kunnen we je in de toekomst tegenkomen? 

Overal waar creatieve mensen hun ideeën tonen. 

Met wie zou je wel eens willen samenwerken? 

Met trendwatcher David Shah,  een inspirerende trendwatcher die veel weet van mode maar ook het vakblad Viewpoint uitgeeft. 

Waar verwacht je over 5 jaar te staan? 

We hopen dan nog steeds prettig samen te werken. Misschien dat we dan een eigen gebouw hebben, in elk geval voor de Trendacademy.

Wat zijn je ambities voor de toekomst? 

Mensen blijven inspireren! 
Djenny en Nanon | ROZENBROOD: Dank jullie wel voor dit inspirerende interview!
—–/////—–
Ben je nieuwsgierig geworden naar een trendopleiding of cursus naar aanleiding van dit interview? 
Kijk dan snel op de site van NIA, en Trendacademy. 
Op 15 november 2013 start een nieuwe lichting voor de Trendacademy
Op 4 november 2013 start de cursus trendwatchen van het NIA speciaal voor interieur stylisten! 

English Version: See below!

Interview with ROZENBROOD trendwatchers
A few years ago I followed a specialization course at Artemis on Trendwatching | Prognosis and Strategy and there I got to know Nanon and Djenny from ROZENBROOD. They were my teachers at the time and I have learned a lot from them.
After the course I joined them via TrendConnection and through that way you can hire me and other trend watchers for a trend presentation. Want to know more about it? Please contact me.
Because they started their own academy a while ago under the name Trendacademy, I thought it would be nice to introduce them to you. Since many of my blog readers are interested in trends and trendwatching, looking at the blogposts you like to read.
The nice thing is that ROZENBROOD’S Trendacademy now offers a short course for interior decorators and designers via NIA.
Check here for more info.
THE INTERVIEW | ROZENBROOD an introduction: 
Who are and what is “ROZENBROOD”?
How can you best describe your business and work?
We, Nanon and Djenny of Rozenbrood, are trend watchers who look at trends from the heart and the mind. We are naturally intuitive trend watchers but have learned to investigate our intuition and to substantiate it. Originally we both come from the art world and because of that  images of art, design, architecture and fashion play a big role in our presentations.
What is it you do as ROZENBROOD?
We investigate trends, both wide with a helicopter view, as narrow. Then we focus on a specific subject or a specific industry. Most trend watchers are either general or specialize. For us, the cross-pollination of one particular field with the other works. So we can investigate why certain trends are not (yet) manifested in a certain area for example. We look at fashion and interior design as trend sources, based on the idea that creative people with their antennae can shape the zeitgeist at an early stage. Our clients are very varied: governments at every level, SMEs, networks, educational institutions. We mainly work for Dutch clients.
How and when did you start ROZENBROOD?
We met at the course Prognosis & Strategy at Styling Academy Artemis. We both had the feeling we finally found what we really wanted to do. And we clicked. Our visual languages ​​were quite different, but connected well with each other. Our skills and personalities as well, as has been proved. We officially started in 2007.
ROZENBROOD is made up of how many persons?
We are just the two of us, but soon there will be a need for expansion: a back office, so we can focus our attention on the content.
What is your background?
Djenny: HKU(College of the Arts), sculpting; Artemis Prognosis & Strategy; Design Management Eurib 
Nanon: Art History en Art Policy & Management RUU; Artemis Styling Academy Interior Styling; Artemis Styling Academy Prognosis & Strategy
Trend presentations and work:
How does a trend presentation or book come about?
We both start a trend presentation with research in our own way. Because we are so different, the research is very broad. In a work session we determine the direction of the presentation, grafted on the purpose and audience. Next, we search for the images.
A trend book, we have not yet made​​, but is on our wish list!
How do you distinguish yourself from other trend agencies?
By the way we use images. We use images as an information source, by looking at art, architecture, fashion, design etc. What do images and designs tell us about the zeitgeist? We also use images as a means to convey our story. Because images let the audience think more freely than a bulletpoint powerpoint …
How do you prepare for a job or a season?
We are busy, almost day and night, with keeping up on our sources. The distinction between work and non-work is not always possible to make. June and December are busy months for us, both in terms of presentations and tender preparations for the next half year. We don’t make use of active acquisition. Most of our orders come from encounters, through references or clients who find us on the web.
How do you discover new influential places, events, people?
Eyes and ears open and using our antennae. This we have always done. The trick is not to get buried under the busyness of our work, so you are still be able to receive the signals. We try to go to interesting events and lectures, read about a 100 newsletters and never take the same route  home, so to speak …
How often does ROZENBROOD make a new trend presentation?
It varies. The last 6 years we made on average two presentations, that cover a wide range of topics, per year. With these we can work, if we keep them up to date. Making a trend presentation is one of the most enjoyable aspects of our work. But it takes a lot of time and energy. You really have to block time for it in your schedule. It can´t just be done in between other tasks.
Which part do you like most and what is the most difficult thing about  trend research or a trend presentation?
All phases are fun: research, trend line, imagination, implementation and of course  presenting to the public. All of it together is nice. We would not like it if it was just doing research or just presenting.
You have multiple websites and branches. What is the purpose of these sites? How did it start?
ROZENBROOD is about research, presentation and implementation. We love education, that is why we started our own Trendacademy. Because we got a lot of questions about how trendwatching works. We love teaching about trends, in addition to our work for ROZENBROOD. This way there is cross-pollination. The Trendacademy has recently launched its own website www.trendacademy.eu. Thus the distinction between the two branches becomes clearer.
We also started TrendConnection. For several years we have taught Prognosis & Strategy at Artemis; the course that we had followed ourselves. People ended the course with a marketable presentation, which not always reached the market. Because people did not have the contacts, or because they have a steady job and no time to do the acquisition. TrendConnection sells these lectures. At TrendConnection you do not search by name -there are no nationally renowned trend watchers signed on- but by subject. For clients nice to hire a young trend watcher, and for the trend watchers nice to have more practical experience. We also assist them in these jobs.
Do you have a motto or text or image that inspires you and why? And does that change often?
We actually have two mottos:
– Picturing the future. Bringing the future into focus, but also depicting the future.
– Ticket to the future. This represents the peek into the future that we offer and the handhold that we try to give the audience so they can get started with it.
This touches on our core values ​​and therefore does not change!
What are the most important trends at this moment?
Globalization and the changing economy that that entails.
Personal
What do you like to do apart from your life as trend watcher?
Nanon: Spending time with my family, reading, gardening, experimenting with cooking.
Djenny: Walking the dog, spending time with friends, cooking and tasting wines together, gardening, to have a conversation with and look at art.
Which artists and countries do you prefer?
Djenny: during my holidays I love to get lost in big cities or spending hours walking in nature. Seek peace and tranquil landscapes. I do not really have a preference for an artist.  I do really enjoys grand gestures such as the work of Anish Kapoor and on the other side of poetry in pictures as in the work of Tanja Deman.
Nanon: during my holidays I always look for nature and the sun. I am also an avid diver. I do not really have a preference for a specific country. I follow a lot of artists, also because of my previous work as an art consultant. I do not really have a preference for a specific discipline.
What do you like most about your job and what is less fun?
The best thing about our work is to inspire people and to do research. Less fun are the logistical and administrative tasks: the back office.
What makes you happy or strikes a chord with you?
Djenny: Wonderment, passionate people, the naivety of children, nature.
Nanon: Beautiful pictures make me happy, and real people.
What is your passion besides your work?
Djenny: I enjoy talking with people and philosophize about why things go as they go and why we do the things we do in the way we do them. From that point looking for new opportunities together and coming up with concepts.
Nanon: My lifelong fascination is how people shape ideas. That is what I always look for. If I enter someone’s house, go out to dinner, look at a drawing from my children. That viewpoint always gives me energy and inspiration.
Let’s go back to ROZENBROOD:
What was the best job so far?
That is hard! Giving 120 bakers insight into how consumers live is nice, but gently tickling 120 cultural institutions to think demand-driven as well. Actually, it is always the most recent job that is the most challenging and fun!
What is the craziest / most spectacular or most special trend that you have ever discovered?
The first crowdsourced restaurant in Netherlands: Instructables.
What is the most beautiful season or trend that you have discovered?
We do not see different things than other trend watchers. What we are proud of is the way we depict that and can summarize it in sententious words and images. That gives the audience more grip than just signaling a trend.
Success and Awards
What has been the biggest success for ROZENBROOD so far?
The building of a successful duo-business in six years.
Has ROZENBROOD received any prizes?
A nomination for “Trend Watcher Of The Year 2012”.
The future…
Where, for whom or for which company would you like to do trend research sometime in the future?
The where or who doesn’t matter that much to us, but we would very much like to be involved with a project for a longer time, so we could also contribute to the process in a later phase of the project.
Where can we encounter you in the future?
Everywhere where people show their creative ideas.
With whom would you like to collaborate?
With  trendwatcher David Shah, an inspiring trend watcher who knows a lot about fashion and also publishes the magazine Viewpoint.
Where do you expect to be in 5 years?
Hopefully we will still be working together in harmony. Maybe we will have a building of our own, at least for the Trendacademy.
What are your ambitions for the future?
Continue to inspire people!
Djenny and Nanon | ROZENBROOD: Thank you for this inspiring interview!
—–/////—–
Has this interview piqued your interest about an education or course in trendwatching?
Then take a look at the site of NIA and Trenacademy:
On November 15, 2013 a new course is starting at  the Trendacademy.

On November 4, 2013 the first session of the course trendwatching especially for interior designers is starting at the NIA!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments

Leave a Comment

All rights reserved © Copyright 2007-2015 by C-More Interior blog · Theme by Blogmilk + Coded by Brandi Bernoskie